hun_info.png

A JELENTKEZÉS LEZÁRULT!

SC x BME 2020 — TAVASZI SZEMESZTER


1. ALKALOM
Csapat, Lean Startup Methodology, Business Model Canvas intro

2. ALKALOM
Üzleti és pénzügyi terv

3. ALKALOM
Business Model Canvas, Go-To-Market strategy, B2B marketing

4. ALKALOM
Roadmapping, IP, 1-pager, Competitive landscape

5. ALKALOM
Pitch deck structure, pitch training
 
DEMO DAY

A járványügyi helyzetre való tekintettel az SC x BME powered by Hiventures programunk képzési alkalmai kizárólag online webinárium formájában fognak megvalósulni. ​Első a biztonság, vigyázzatok magatokra!

Jelentkezési
határidő:
2020. március 22.

NAK_TECHLAB LOGO_green.png

AGRÁR KIHÍVÁSAI

A 2020 tavaszi programunk kihívásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara inkubációs programja, a NAK TechLab adja, amelyekre az agrárszektorban hasznosítható ötletek érkezhetnek.
 
Jelentkezzetek olyan startup ötlettel, amely az öt agrárkihívás valamelyikére kínál megoldást, vagy akár ezektől független, teljesen saját ötlettel!

KÖRNYEZETTERHELÉS CSÖKKENTÉSE
például inputanyag felhasználásának mérséklése, CO2 mérleg, ammóniakibocsájtás-csökkentés
 

ÖNTÖZÉS


SZENZORTECHNOLÓGIA
agrárfelhasználási terület, például terményminőség-meghatározás, gyomvizsgálat, terménybecslés
 

ROBOTIKA
agrárfelhasználási terület, például szántóföldi növénytermesztés és kertészet vonatkozásában
 

ÉLELMISZER-BIZTONSÁG

A PROGRAMRÓL

A hazai és nemzetközi jó gyakorlatokat figyelembe véve 2018 szeptemberében a BME és a Hiventures együttműködési megállapodást kötött az egyetemi innovációk létrejöttét és sikeres piacra lépését támogató új platform létrehozása érdekében. A megállapodás eredményeként indult el a Startup Campus x BME powered by Hiventures program.

ELÉRT EREDMÉNYEK

70+

30

13

3

hallgatói ötlet

résztvevő csoport

befektetési ajánlat

Demo Day

A KÉPZÉSRŐL

A képzés során a vállalkozás indításához szükséges elméleti alapokkal, eszközökkel, fogalmakkal ismerkednek meg a résztvevők, amelyeket mentorok által irányított munka keretében gyakorolnak és készségszintre fejlesztenek. A képzéseken az elméleti munkán kívül csapatmunka és vállalati szakemberek bevonásával ipari validáció segíti a résztvevőket az új ismeretek gyakorlati alkalmazásában.
 
Az elméleti képzésekre felkészülésként az aktuális tematikához illeszkedő rövid teszteket, feladatokat oldanak meg az egyetemisták és egy üzleti modellel, szándéknyilatkozat mintával, pénzügyi tervvel és rövid üzleti tervvel, illetve pitch deck-kel rendelkeznek, amit a Demo Day során vállalati partnerek és befektetők előtt mutatnak be. A képzés zárásaként a legjobb csapatok a Hiventures nyílt befektetési ülésén prezentálhatják projektjüket.
 
A Hiventures befektetési menedzserei a programba kerülést követően befektetési tanácsadást adnak és segítik a projekteket a 15M befektetésre.

presentation.png

know-how

connection.png

kapcsolatok

pictorgram - csapat.png

csapatmunka

money.png

befektetés

SC x BME 2019 — ŐSZI SZEMESZTER

Az első & második képzés sikereit követően a program 2019-ben is elindult! Az őszi szemeszterben már 13 csapat vett részt, melyből négy ötletet is befektetésre érettnek ítélt a Hiventures befektetési bizottsága a Demo Day-en: a méhkaptárak „felokosításával” foglalkozó Okos Kaptár, a vezeték nélküli e-roller töltőállomást fejlesztő Rollin, a köztéri egyszemélyes okosfülkéket megálmodó Silence You Need és a költséghatékony vízelemző módszereket kidolgozó Water MiniLab is megkapta a lehetőséget a 15 millió forintos kezdőtőkére.

SC x BME 2019 — TAVASZI SZEMESZTER

Az első képzés sikereit követően a program 2019-ben is elindult! A tavaszi szemeszterben a Tungsram és a Siemens nagyvállalati kihívásaira is jelentkezhettek az egyetemi hallgatók. A képzést április 18-án a Demo Day zárta, ahol a csapatok a Hiventures nyílt befektetési ülésén mutathatták be, hogy hogyan fejlődött projektjük a szakmai mentorok támogatásával.

GYIK

Milyen előnyöd származik a képzésből?


Védőernyő alatt, biztonságos környezetben tudod kipróbálni, milyen a vállalkozói lét! Mik a kezdeti lépések, melyek a vállalkozás alapításához szükségesek, hogyan tudsz egy befektetésre alkalmas vállalkozást a semmiből felépíteni.
Kik segítenek a képzések során?


Szakmai mentorok, az egyetem támogató háttere, befektetési managerek – minden, ami ahhoz kell, hogy egy innovatív ötletre alapozz vállalkozást és pénzt szerezz, hogy tovább tudj lépni az üzleti sikerek útjára!
Kik jelentkezhetnek a programra?


A képzésre bármely fővárosi vagy vidéki felsőoktatási intézményben tanuló csapat jelentkezhet, amely megfelel az alábbi előfeltételeknek: - minimum két főből áll, - legalább egy aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemista tagja van. A csapatban lehet külföldi hallgató is.
Mit kell vállalnod csapatoddal a programba való bekerüléskor?


  1. A képzésbe bekerült részvétvevők vállalják, hogy a képzési idő alatt benyújtják jelentkezésüket a Hiventures Zrt-hez tőkebefektetés iránt. Abban az esetben, ha azok a csapatok, akik a befektetési bizottság előtt prezentálják az ötletüket és pozitív befektetési döntés esetén visszautasítják a 15 millió forintos befektetési ajánlatot, a képzés elvégzését követő 12 hónapon belül csak abban az esetben jogosultak más tőkebefektetőhöz fordulni, ha a Hiventures-től írásban rögzített elutasító döntést kapnak. Azokra a csapatokra, akik nem kapnak befektetési ajánlatot, a 12 hónapos kitétel nem vonatkozik.

  2. Minden képzésen legalább egy csapattagnak részt kell vennie.
Egy egyetemről kell lennie minden csapattagnak?


Nem! A programba való jelentkezés/bekerülés feltétele, hogy a csapatban legalább egy aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák legyen.
Milyen ötleteket várunk?


A képzésre a meghirdetett kihívásainkra adott megoldásokkal vagy azoktól teljesen független, önálló ötlettel egyaránt jelentkezhettek. A 2020-as tavaszi szemeszter kihívásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adja. Ezekre a kihívásokra az agráriumban hasznosítható robotikai és szenzoros megoldásokat, valamint az élelmiszerbiztonság, az öntözés és a környezetterhelés területein újat mutató ötleteket várunk.
Milyen nyelven folynak a képzések?


A képzések angol és magyar nyelven zajlanak, a Hiventures befektetési konstrukcióit magyar nyelven mutatjuk be.
Mikor lesznek a képzések?


A képzések minden alkalommal péntek délutáni időpontra esnek, 13:00-tól általában 19:00-ig.
Minden képzési időponton részt kell venned? Mi van, ha nem tudsz ott lenni az egyik alkalmon?


A minimum követelmény, hogy legalább egy tag képviselje a projektet minden képzésen.

Ha valamelyik csapattag nem tud ott lenni egy, vagy két bizonyos alkalmon, a csapatból egy főnek részt kell vennie.
Hogy néz ki a képzés?


Rövid elmélet és sok gyakorlat: workshop, csapatmunka, aminek a keretében megismerkedhettek a sikeres startup indulásának feltételeivel, és azokkal az alap eszközökkel, melyek a befektetők meggyőzéséhez szükségesek – pl. üzleti modell, pénzügyi terv, versenytárs elemzés stb. A képzés előtt és közben is felkészülési anyagokat, házi feladatokat, teszteket kapnak a hallgatók.

Az öt alkalmas képzések témái:

1. Csapat, Lean Startup Methodology, Busniess Model Canvas intro

Csapatépítés – a sikeres vállalkozáshoz szükséges kompetenciák felméréséhez és fejlesztéséhez szükséges elméleti alapok és eszközök. Workshop keretében gyakorlatok és játékos tanulás.

Lean Startup methodology – A Lean módszer alapjai, hipotézisalkotás, validálás, ügyfélfejlesztés (customer discovery), deszkamodell (MVP), piaci illeszkedés (PMF) és egyéb alapfogalmakba való bevezetés. Ismerkdedés a Business Model Canvas-szal (BMC).

2. Üzleti és pénzügyi terv

Üzleti és pénzügyi tervezés lépései a Hiventures által elvárt üzleti terv elkészítése. Pénzügyek és befektetés – Alapfogalmak, pénzügyi terv lépései (Hiventures befektetéshez), a befektetéshez szükséges lépések áttekintése, a tárgyalások menete a bemutatkozástól az exit-ig.

3. Business Model Canvas, Go-To-Market strategy, B2B marketing

Osterwalder-féle üzleti modell kilenc blokkjának elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása (workshop, peer-to-peer tesztelés). GTM strategy - a Mit – Kinek – Hogyan – Hol adunk el kérdésfeltevés körbejárása, a piacralépési stratégia kialakításának lépései B2B marketing – Piaci szegmentáció módszerei, persona- online jelenlét és tartalom fejlesztés, keresőmotor optimalizálás (SEO), szociális média, brand, média csatornák.

4. Roadmapping, IP, 1-pager, Competitive landscape

Roadmapping – módszertan, az útvonalterv elkészítésének lépései és jelentősége IP – A szellemi tulajdon és annak megvédésével kapcsolatos, elsősorban jogi kérdések és lépések. 1-pager – A befektetői bemutatkozó elkészítésének lépései, kellékei és kivitelezése. Competitive landscape – versenytás technológiák és termékek azonosítása, közvetlen és közvetett versenytársak, versenyelőny, egyediség (USP).

5. Pitch deck structure, pitch training

A befektetői pitch (3-4 perces) szerkezete, logikája és elkészítése. A pitch gyakorlása és a visszacsatolások beépítése. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

6. Demo Day

A Hiventures befektetési bizottsága nyílt befektetési üléssel egybekötött Demo Day-en értékeli az elbírálás után kiválasztott hallgatói csapatokat. A Demo Day-en helyszíni döntés születik a befektetésre alkalmas csapatokról.
Hol lesznek a képzések?


A képzések a BME Q vagy Z épületében lesznek. A képzések indulása előtt értesítünk.
A képzésen való részvétel garancia-e a tőkebefektetésre?


A képzésen való részvétel nem jelent garantált befektetést, azonban előnyt jelent, hiszen a Hiventures végig tudja kísérni a csapatok fejlődését. A befektetési döntési folyamaton ugyanúgy végig kell mennie minden csapatnak, a képzésen való részvétellel azonban ez a folyamat sokkal gyorsabb lehet, mint más jelentkezéseknél.
Mekkora befektetésre leszel alkalmas a képzés elvégzésével?


A képzés elvégzésével a csapatok a Hiventures Inkubációs befektetésre lesznek készen.
Az Inkubációs befektetési konstrukció a legkorábbi, azaz ötlet fázisban lévő startupoknak 15 millió Ft-os befektetést nyújt 9% részesedésért.
Milyen feltételeket kell teljesítened, hogy befektetést kapj?


A Hiventures innovatív projekteket vár, amelyek jelentős növekedési potenciállal bírnak. A csapatnak kész koncepcióval kell rendelkeznie a termékre vagy szolgáltatásra vonatkozóan.

A Hiventures befektetési folyamat az alábbi lépésekből áll:

  • Online jelentkezés a Hiventures weboldalán
  • Pénzügyi és üzleti terv megküldése (ezek elkészítésében segít a Program)
  • Befektetési Bizottság előtt történő pitch (a program végén kihelyezett bizottsági ülés keretében)
  • Befektetési Bizottság döntése
  • Szerződéskötés és cégalapítás
  • Folyósítás
Milyen jellegű tanácsadást biztosít a Hiventures a csapatoknak?


A Hiventures ismerteti a befektetési folyamatot és elvárásokat, biztosítja az üzleti tervezéshez szükséges sablonokat, valamint a tervezés során visszajelzésekkel látja el a csapatokat.
Kell-e céget alapítanod a képzés során?


Nem! Pozitív befektetési döntés esetén lehetőség van a Hiventures-szel együtt történő cégalapításra, amelyre a program elvégzésre után kerül sor.
Mekkora tőkével kell rendelkezni a cégalapításhoz?


Az alapítók részéről elvárt önerő mértéke min. 300.000 Ft. Kft alapításához szükséges törzstőke fennmaradó része a Hiventures befektetésből is befizetésre kerülhet. Ettől még ugyanúgy 9% részesedés illeti meg a Hiventurest.

(Ez csak akkor szükséges, hogy ha a program végén, a Hiventures befektetési ajánlatot tesz csapatodnak és azt ti elfogadjátok.)

KÖZREMŰKÖDŐ PARTNEREINK