hun_info.png

AHOL A DIVAT, A DESIGN,

AZ ÜZLET ÉS AZ INNOVÁCIÓ TALÁLKOZIK

Látjuk, hogy folyamatos változásban van a divat- és designipar: az innováció, a technológia és a fenntarthatóság váltak napjaink irányadó trendjeivé. Azt is tudjuk, hogy az innováció az üzlet, a kreativitás és a technológia összefonódásával jön létre. A HFDA Startup Program ehhez biztosít egy olyan platformot, ahol ez a három világ találkozhat: mi gondoskodunk a vállalkozásfejlesztési, az iparági és a befektetői szakértelemről, te az ötletet és a rátermett csapatot hozod!

MILYEN INNOVÁCIÓKAT KERESÜNK?

Olyan divat- vagy designipari ötleteket vagy már létező márka továbbfejlesztési koncepcióját várunk, amelyek akár a termék funkcionalitásában képviselnek innovációt, akár a megvalósításban, így a tervezési vagy gyártási eljárásban, az anyaghasználatban számítanak újítónak, esetleg az értékesítési és marketing folyamatokat vagy az üzleti modellt gondolják újra. Ide tartoznak többek között a fenntartható és az okos megoldások is.

A programban minimum két fős csapatok vehetnek részt. Emellett szeretnénk a fiatal tehetségeknek már a karrierjük elején lehetőséget biztosítani, ezért a kiválasztásnál előnyben részesítjük azokat a csapatokat, ahol egyetemista vagy főiskolás tag is van.

A program során megismerkedsz a vállalkozásod elindításához szükséges elméleti alapokkal, eszközökkel és fogalmakkal, amelyeket egyéni mentoráció során gyakorlati szinten alkalmazhatsz. Az ötletedet az iparágban elismert szakemberek bevonásával finomíthatod és validálhatod, a legjobb projektek pedig a programot záró Demo Dayen befektetők előtt mutatkoznak be, ahol a 15 millió forintos kezdőbefektetést is elnyerheted startupod számára.

A PROGRAMRÓL

NINCS CSAPATTÁRSAD?

Regisztrálj a Sciencer matchmaking felületén, és szerezz partnereket ötleted megvalósításához vagy szállj be egy induló projekthez!

A 2020-AS JELENTKEZÉS LEZÁRULT!
KÉPZÉSI TEMATIKA

 • Csapat, Lean Startup Methodology, Busniess Model Canvas intro

 • Üzleti és pénzügyi terv

 • Business Model Canvas, Go-To-Market strategy, B2B marketing 

 •  Roadmapping, IP, 1-pager, Competitive landscape 

 •  Pitch deck struktúra, pitch training 

DEMO DAY – 2020. december 3.

GYIK
 

Milyen előnyöd származik a képzésből?


Védőernyő alatt, biztonságos környezetben tudod kipróbálni, milyen a vállalkozói lét! Mik a kezdeti lépések, melyek a vállalkozás alapításához szükségesek, hogyan tudsz egy befektetésre alkalmas vállalkozást a semmiből felépíteni.
Kik segítenek a képzések során?


Szakmai mentorok, tapasztalt üzleti képzők, befektetési managerek – minden, ami ahhoz kell, hogy egy innovatív ötletre alapozva vállalkozást indíts és pénzt szerezz, hogy tovább tudj lépni az üzleti sikerek felé!
Kik jelentkezhetnek a programra?


A programba bármilyen divathoz vagy designhoz köthető innovatív ötlettel lehet jelentkezni. A jelentkezéshez nem feltétel, de előnyt jelent, ha van a csapatban minimum egy aktív hallgatói státusszal rendelkező egyetemista vagy főiskolás.
Mit kell vállalnod csapatoddal a programba való bekerüléskor?


 1. A képzésbe bekerült részvétvevők vállalják, hogy a képzési idő alatt benyújtják jelentkezésüket a Hiventures Zrt-hez tőkebefektetés iránt. Abban az esetben, ha azok a csapatok, akik a befektetési bizottság előtt prezentálják az ötletüket és pozitív befektetési döntés esetén visszautasítják a 15 millió forintos befektetési ajánlatot, a képzés elvégzését követő 12 hónapon belül csak abban az esetben jogosultak más tőkebefektetőhöz fordulni, ha a Hiventures-től írásban rögzített elutasító döntést kapnak. Azokra a csapatokra, akik nem kapnak befektetési ajánlatot, a 12 hónapos kitétel nem vonatkozik.

 2. Minden képzésen legalább egy csapattagnak részt kell vennie.
Milyen ötleteket várunk?


Design vagy divat témájú, fókuszú ötleteket.
Milyen nyelven folynak a képzések?


A képzések magyar nyelven zajlanak.
Mikor lesznek a képzések?


A képzéseket hétköznap délutánonként tartjuk, ezek jellemzően alkalmanként két órás elfoglaltságot jelentenek.
Minden képzési időponton minden csapattagnak részt kell vennie?


A minimum követelmény, hogy legalább egy tag képviselje a projektet minden képzésen.
Hogy néz ki a képzés?


Rövid elmélet és sok gyakorlat: workshopok és csapatmunka, aminek a keretében megismerkedhettek a sikeres startup indulásának feltételeivel, és azokkal az alap eszközökkel, melyek a befektetők meggyőzéséhez szükségesek, például üzleti modell, pénzügyi terv, versenytárs-elemzés. A képzés előtt és közben is felkészülési anyagokat, házi feladatokat, teszteket kaptok.

A képzések témái:

Csapat, Lean Startup Methodology, Busniess Model Canvas intro

Csapatépítés – a sikeres vállalkozáshoz szükséges kompetenciák felméréséhez és fejlesztéséhez szükséges elméleti alapok és eszközök. Workshop keretében gyakorlatok és játékos tanulás.

Lean Startup methodology – A Lean módszer alapjai, hipotézisalkotás, validálás, ügyfélfejlesztés (customer discovery), deszkamodell (MVP), piaci illeszkedés (PMF) és egyéb alapfogalmakba való bevezetés. Ismerkdedés a Business Model Canvas-szal (BMC).

Üzleti és pénzügyi terv

Üzleti és pénzügyi tervezés lépései a Hiventures által elvárt üzleti terv elkészítése. Pénzügyek és befektetés – Alapfogalmak, pénzügyi terv lépései (Hiventures befektetéshez), a befektetéshez szükséges lépések áttekintése, a tárgyalások menete a bemutatkozástól az exit-ig.

Business Model Canvas, Go-To-Market strategy, B2B marketing
Osterwalder-féle üzleti modell kilenc blokkjának elméleti háttere és gyakorlati alkalmazása (workshop, peer-to-peer tesztelés). GTM strategy - a Mit – Kinek – Hogyan – Hol adunk el kérdésfeltevés körbejárása, a piacralépési stratégia kialakításának lépései B2B marketing – Piaci szegmentáció módszerei, persona- online jelenlét és tartalom fejlesztés, keresőmotor optimalizálás (SEO), szociális média, brand, média csatornák.

Roadmapping, IP, 1-pager, Competitive landscape
Roadmapping – módszertan, az útvonalterv elkészítésének lépései és jelentősége IP – A szellemi tulajdon és annak megvédésével kapcsolatos, elsősorban jogi kérdések és lépések. 1-pager – A befektetői bemutatkozó elkészítésének lépései, kellékei és kivitelezése. Competitive landscape – versenytás technológiák és termékek azonosítása, közvetlen és közvetett versenytársak, versenyelőny, egyediség (USP).

Pitch deck structure, pitch training
A befektetői pitch (3-4 perces) szerkezete, logikája és elkészítése. A pitch gyakorlása és a visszacsatolások beépítése. Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás.

Demo Day
A Hiventures befektetési bizottsága nyílt befektetési üléssel egybekötött Demo Dayen értékeli az elbírálás után kiválasztott hallgatói csapatokat. A Demo Dayen helyszíni döntés születik a befektetésre alkalmas csapatokról.
Hol lesznek a képzések?


A képzések 2020-ban online, a Microsoft Teams felületén valósulnak meg. A platform használatát ismertetjük a bekerülő csapatokkal.
A képzésen való részvétel garancia-e a tőkebefektetésre?


A képzésen való részvétel nem jelent garantált befektetést, azonban előnyt jelent, hiszen a Hiventures végig tudja kísérni a csapatok fejlődését. A befektetési döntési folyamaton ugyanúgy végig kell mennie minden csapatnak, a képzésen való részvétellel azonban ez a folyamat sokkal gyorsabb lehet, mint más jelentkezéseknél.
Milyen feltételeket kell teljesítened, hogy befektetést kapj?


A Hiventures innovatív projekteket vár, amelyek jelentős növekedési potenciállal bírnak. A csapatnak kész koncepcióval kell rendelkeznie a termékre vagy szolgáltatásra vonatkozóan. A Hiventures befektetési folyamat az alábbi lépésekből áll:

 • Online jelentkezés a Hiventures weboldalán
 • Pénzügyi és üzleti terv megküldése (ezek elkészítésében segít a Program)
 • Befektetési Bizottság előtt történő pitch (a program végén kihelyezett bizottsági ülés keretében)
 • Befektetési Bizottság döntése
 • Szerződéskötés és cégalapítás
 • Folyósítás
Milyen jellegű tanácsadást biztosít a Hiventures a csapatoknak?


A Hiventures ismerteti a befektetési folyamatot és elvárásokat, biztosítja az üzleti tervezéshez szükséges sablonokat, valamint a tervezés során visszajelzésekkel látja el a csapatokat.
Mekkora befektetésre leszel alkalmas a képzés elvégzésével?


A képzés elvégzésével a csapatok a Hiventures Inkubációs befektetésre lesznek készen.

Az Inkubációs befektetési konstrukció a legkorábbi, azaz ötlet fázisban lévő startupoknak 15 millió Ft-os befektetést nyújt 9% részesedésért.
Kell-e céget alapítanod csapatoddal a képzés során?


Nem, pozitív befektetési döntés esetén lehetőség van a Hiventuressel együtt történő cégalapításra, amelyre a program elvégzésre után kerül sor.
Mekkora tőkével kell rendelkezni a cégalapításhoz?


Az alapítók részéről elvárt önerő mértéke min. 300.000 Ft. Kft alapításához szükséges törzstőke fennmaradó része a Hiventures befektetésből is befizetésre kerülhet. Ettől még ugyanúgy 9% részesedés illeti meg a Hiventurest.
Egyedül vagy az ötleteddel?


Ne aggódj - add be jelentkezésed ebben az esetben is! A képzésre egyénként jelentkezőkkel a jelentkezés leadása után felvesszük a kapcsolatot további egyeztetés céljából. Ha pedig szeretnéd te magad megtalálni a hiányzó csapattagokat, regisztrálj a Sciencer matchmaking felületén is és hozd létre saját projektedet!